Yaklaşık 1500 yıllık geçmişi olan ZİLE'Lİ SANATKARLAR ve ürünleri , tüm Türkiye'ye ismini duyurmalarına rağmen meslekleri yok olma tehlikesi yaşıyor.

ZİLEDE DEMİRCİLİK MESLEĞİ




Yaklaşık 300 yıllık geçmişi olan Demirciler Arastası'nda ustalar, işçilikleri ile tüm Türkiye'ye ismini duyurmalarına rağmen meslek yok olma tehlikesi yaşıyor.

25 yıldır demircilik mesleğini yapan Satılmış Akbulut, "Demirci ustası olabilmek için çekirdekten yetişmek gerekir. Ancak demircilik mesleği günden güne yok oluyor. Gençler bu mesleğe ilgi göstermiyor. Ayrıca mesleğimiz teknolojiye de yenik düşüyor" dedi. Demirci Ustası Akbulut, halen tırpan, kürek, balta, keski, tırmık, murc, bel, çekic, çapa gibi küçük ustalık işlerinin yanında, merdiven korkulukları ve demir kapı yaptıklarını belirterek, "Eskiden olduğu gibi işlerimiz yoğun değil. 

Şu anda sadece evimizi geçindirebilecek kadar para kazanıyoruz. Teknoloji ile rekabet edecek gücümüz yok. Bu mesleğin yaşaması için genç nesillerin ilgisi kadar vatandaşın emeğe saygısı da önemlidir" diye konuştu. Tokatın Zile İlçesi'nde, peygamber mesleği olarak da bilinen demircilik, yok olmaya yüz tuttu. Zile İlçesi'nde yıllardır babadan oğula geçen demircilik mesleği yok oluyor. 

İlçede bu mesleği yapan sadece az kişi kaldığını belirten demirci ustası Satılmış Akbulut, kızgın ateşin karşısında alın teriyle demirden tarım aletleri; orak, kazma, keser, çapa, bıçak ve balta yaptığını, ancak teknolojik gelişmeler sonucu fabrikaların seri üretime geçmesiyle mesleğin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. eski yıllardan demircilik yapan ve mesleğe ilk başladığı yıllarda ilçede çok demirci ustası olduğunu ifade eden satılmış Akbulut, "yıllar önce başladığım mesleği sürdürmeye çalışıyorum. Burada unutulmaya yüz tutan meslekler de var. Bunlardan biri de demircilik.

 Tarihi binalara canlılık veren ustalar koruma altına alınmadı. Demircilik mesleği Osmanlı döneminden bugün kadar gelmiştir. Bu meslek aslında peygamber mesleğidir. Davut Peygamber de demirciydi. Peygamber mesleği olan demircilik şimdi teknolojiye yenik düştü. Bazı zamanlarda siftah bile yapamadan dükkanı kapattığımız oluyor. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Atalarımızdan bize kalan bu mirasın tarihe karışmasını istemiyoruz. Demircilik işini yapanlarla birlikte hareket edememenin sıkıntısını çekiyoruz. Böyle devam ederse, biz de bu işi bırakarak büyük şehirlerde ekmek paramızı kazanmanın yollarını arayacağız" diyerek mesleğe sahip çıkılmasını istedi.


City: ZİLE DEMİRCİLER ARASTASI